adres Koenenkade 8 - 1081 KH - Amsterdam
AMSTELPARK
WWW.AMSTELPARK.NL © 2014
telefoon 020 3010 700
RSS


Uitgegeven: vrijdag 10 april 2015

input_frame_image

Van hardcourt naar gravel

De lentezon laat zich volop zien aankomende week. Ideaal weer om lekker op gravel te kunnen tennissen. Tijd om de gravelbanen van Amstelpark Tennis Club te bespelen! Maar waar moet je op letten als je een hardcourtbaan verwisselt voor een gravelbaan?

Wanneer je van een snelle indoorbaan komt is het weer even wennen op het tragere gravel. Een tennisbal stuit op een gravelbaan hoger op en een topspinbal is een stuk effectiever aangezien de bal verder door schiet. Een bijkomend voordeel van een gravelbaan is dat je eindelijk weer kunt glijden om een bal in een verre hoek te halen. Ook is gravel minder belastend voor de spieren en gewrichten dan hardcourt omdat de ondergrond een stuk zachter is.  

Schoenen

Waar je op indoorbanen vaak met tennisschoenen speelt met minder profiel is het voor gravel van belang dat je op schoenen speelt met een goed profiel. Let bij aankoop van een paar tennisschoenen goed op dat de zool een visgraatprofiel heeft of een zogenaamde omnizool, dat is een combinatie van een visgraatprofiel en een noppenprofiel. Een tennisschoen met een omnizool is ook te gebruiken op kuntsgras en hardcourt. 

Tennisballen

Ook kun je ervoor kiezen om van balsoort te wisselen bij de overgang van hardcourt naar gravel, al wordt dat in de praktijk weinig gedaan. Er bestaan twee soorten tennisballen: drukloze en gasgevulde tennisballen. Gasgevulde ballen hebben een kern die gevuld is met lucht of stikstof. Groot voordeel van deze ballen is de juiste balstuit en de impact op de snaren is zachter. Op de meeste toernooien wordt gebruik gemaakt van gasgevulde ballen. Het voordeel van een drukloze bal is dat deze bal langer meegaat maar de balstuit is anders en ook komt de bal een stuk harder aan. Op gravel is het dan ook aan te raden om met gasgevulde ballen te spelen aangezien de stuit veel speelvriendelijker is. 


... Meer lezen