adres Koenenkade 8 - 1081 KH - Amsterdam
AMSTELPARK
WWW.AMSTELPARK.NL © 2014
telefoon 020 3010 700
RSS


Uitgegeven: dinsdag 15 maart 2016

Opleiden van kinderen onder de 10 jaar

Tip van de trainer door Ingmar Zwagerman, verantwoordelijk voor het trainingsprogramma Tenniskids bij Amstelpark Tennis Academy.  Ook schreef Ingmar het boek “Tennisouder - tips voor ouders van tennistalent”. Ingmar  geeft in dit artikel tips hoe kinderen onder de 10 jaar het beste opgeleid kunnen worden. 

Sinds de introductie van Tenniskids, hét tennisprogramma voor kinderen t/m 12 jaar, streeft Amstelpark Tennis Academy ernaar om deze trainingsmethode zo compleet mogelijk toe te passen in combinatie met onze jarenlange ervaring en passie in het jeugdtennis. Door te werken met goede trainers en specialisten proberen wij ieder kind verliefd te laten worden op het tennisspel. Dit heeft de laatste jaren dan ook geresulteerd in uiteenlopende trainingsgroepen, waar kinderen één tot meerdere uren per week trainen. 

Bij Amstelpark Tennis Academy kunnen kinderen al op een leeftijd van 3,5 – 4 jaar beginnen met tennis. In deze lessen staan plezier en spel voorop maar er wordt ook al gewerkt aan vaardigheden. Veel trainers leggen de focus in deze leeftijdsgroep op het slaan van de bal maar vergeten aandacht te besteden aan essentiële onderdelen als balans, anticiperen op de aankomende bal en het kiezen van een positie. Juist deze onderdelen zijn ontzettend belangrijk om in meerdere oefeningen terug te laten komen.
Tijdens de lessen voor de jongste kinderen maken wij gebruik van leuke spelvarianten in een andere belevingswereld. Kinderen kunnen met deze spelletjes levens en punten verdienen én leren tegelijkertijd belangrijke basisvaardigheden. Voor deze jonge kinderen (leeftijd 4 -5 jaar) is het goed als zij zoveel mogelijk individueel spelen zonder een verhoogd net. Een net kan ook op de grond liggen ter indicatie. 

Door mee te gaan in de belevingswereld van kinderen willen zij vaker tennissen. Naast trainingen organiseren wij evenementen zoals toernooien en competities om kinderen op een speelse en leuke manier kennis te laten maken met het spelen van wedstrijden.
  
In de volgende fase, Oranje, blijven de trainingen op dezelfde manier gegeven worden en wordt er meer focus gelegd op techniek, vaardigheden en wedstrijden. Kinderen worden steeds in een andere situatie geplaatst zodat zij zelf op zoek gaan naar oplossingen. Door de situaties steeds te veranderen worden kinderen gedwongen om technische, tactische of fysieke oplossingen te bedenken. Ook verandert het raakpunt van de bal in deze leeftijdsgroep, zij moeten nu leren om de bal op heuphoogte naast hen te raken. Ook het raakpunt kort boven het hoofd zal vaker getraind moeten worden.

De stap van Rood naar Oranje (ook oranje/groen of groen/geel)  is altijd een gevoelige stap, dit komt vaak omdat deze stap te snel wordt genomen zonder dat de doelen in het trainingsprogramma Rood gehaald zijn. De doelen zoals vastheid, plaatsing, vaart, en beginnende rotatie (spin, slice) dienen binnen diverse spelsituaties behoorlijk goed beheerst te worden voordat een kind overstapt naar de volgende kleur. Dit geldt eveneens voor vaardigheden als balans, waarneming, gevoel voor ruimte en coördinatie. Wanneer deze voorwaarden aanwezig zijn en het spelbeeld niet verandert, kan het kind de stap maken naar de volgende fase. Dit resulteert vaak in “totaaltennis”, kinderen zijn in staat om langdurige rally’s te spelen.  Wanneer stappen worden overgeslagen dan zijn kinderen niet in staat om een proactief en gevarieerd spel te spelen. Wij adviseren dan ook om langer in hetzelfde trainingsprogramma (Rood, Oranje of Groen), te blijven spelen, een kleur omhoog is namelijk niet per definitie een niveau hoger. Je kunt kinderen bijvoorbeeld ook meer uitdaging bieden door het veld breder te maken in plaats van langer, zo kunnen zij nog wat langer in dezelfde fase van Tenniskids blijven spelen. 

Om ouders zo goed mogelijk te informeren over de verschillende trainingsprogramma’s en toernooien, organiseert Amstelpark Tennis Academy regelmatig ouderavonden. Zo proberen wij te voorkomen dat kinderen op een verkeerd (te hoog) niveau spelen en vervolgens teleurgesteld afhaken. Hierdoor spelen de kinderen toernooien in de juiste kleur, op het goede niveau waardoor de ontwikkeling sneller gaat. 

Tennislessen voor kinderen bij Amstelpark Tennis Academy

... Meer lezen